Przejdź do treści
CertyfikatOnline

Czy potrzebuję świadectwa energetycznego?

Obowiązek posiadania świadectwa charakterystyki energetycznej zależy od tego, co robisz z nieruchomością — nie od jej wieku ani wielkości. Odpowiedz na kilka pytań, a dostaniesz odpowiedź wraz z podstawą prawną.

Co chcesz zrobić z nieruchomością?

Najczęstsze pytania o obowiązek

Kiedy świadectwo energetyczne jest obowiązkowe?
Przy sprzedaży nieruchomości, sprzedaży spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu oraz przy wynajmie. Obowiązek wynika z art. 3 ust. 1 ustawy z 29 sierpnia 2014 r. o charakterystyce energetycznej budynków. Świadectwo potrzebne jest także przy zakończeniu budowy.
Czy muszę mieć świadectwo, jeśli tylko mieszkam?
Nie. Jeżeli korzystasz z nieruchomości na własne potrzeby i nie zamierzasz jej sprzedać ani wynająć, świadectwo nie jest wymagane. Obowiązek pojawia się dopiero przy sprzedaży albo najmie.
Czy małe mieszkanie jest zwolnione z obowiązku?
Nie. Wyłączenie dotyczy budynków wolnostojących o powierzchni poniżej 50 m², a mieszkanie w bloku nie jest budynkiem wolnostojącym. Kawalerka o powierzchni 28 m² przy sprzedaży świadectwa wymaga.
Jakie budynki są zwolnione z obowiązku?
Art. 3 ust. 4 ustawy wymienia sześć wyłączeń: budynki pod ochroną konserwatorską, używane do kultu religijnego, przemysłowe i gospodarcze bez instalacji zużywających energię, mieszkalne używane nie dłużej niż cztery miesiące w roku, wolnostojące poniżej 50 m² oraz gospodarstwa rolne o wskaźniku EP nie wyższym niż 50 kWh/(m²·rok).
Co grozi za brak świadectwa przy sprzedaży?
Nabywca ani najemca nie mogą zrzec się prawa do otrzymania świadectwa — art. 11 ust. 4 ustawy. Notariusz odnotowuje przekazanie w akcie, a w razie nieprzekazania poucza o karze grzywny za niewykonanie obowiązku.

Zobacz też: czym jest świadectwo energetyczne · ile kosztuje · jakie dane są potrzebne